த்⁴யானம்

உமாகாந்தே ரமாகாந்தே ஏஷாமாஸீ-ன்மதிஸ்ஸமா ।

நமாமி தீ³க்ஷிதேந்த்³ராம் ஸ்தான் நயஷட்க-விஶாரதா³ம் ॥



வேதோ⁴ஹரீஶ்வர ஸ்துத்யாம் விஹர்த்ரீம் விந்த்⁴ய பூ⁴த⁴ரே ।

ஹர ப்ராணேஶ்வரீம் வந்தே³ ஹந்த்ரீம் விபு³த⁴ வித்³விஷாம் ॥ 1 ॥



அப்⁴யர்த²னேன ஸரஸீருஹ ஸம்ப⁴வஸ்ய

த்யக்த்வோதி³தா ப⁴க³வத³க்ஷி பிதா⁴னலீலாம் ।

விஶ்வேஶ்வரீ விபத³பாகமனே புரஸ்தாத்

மாதா மமாஸ்து மது⁴கைடப⁴யோர் நிஹந்த்ரீ ॥ 2 ॥



ப்ராங்னிர்ஜரேஷு நிஹதைர் நிஜஶக்திலேஶை:

ஏகீப⁴வத்³பி⁴ருதி³தாகி²ல லோககு³ப்த்யை ।

ஸம்பன்ன ஶஸ்த்ர நிகரா ச ததா³யுத⁴ஸ்தை²:

மாதா மமாஸ்து மஹிஷாந்தகரீ புரஸ்தாத் ॥ 3 ॥



ப்ராலேய ஶைலதனயா தனுகாந்தி ஸம்பத்

கோஶோதி³தா குவலயச்ச² விசாரு தே³ஹா ।

நாராயணீ நமத³பீ⁴ப்ஸித கல்பவல்லீ

ஸுப்ரீதிமாவஹது ஶும்ப⁴ நிஶும்ப⁴ ஹந்த்ரீ ॥ 4 ॥



விஶ்வேஶ்வரீதி மஹிஷாந்தகரீதி யஸ்யா:

நாராயணீத்யபி ச நாமபி⁴ரங்கிதானி ।

ஸூக்தானி பங்கஜபு⁴வா ச ஸுரர்ஷிபி⁴ஶ்ச

த்³ருஷ்டானி பாவகமுகை²ஶ்ச ஶிவாம் பஜே⁴தாம் ॥ 5 ॥



உத்பத்திதை³த்ய ஹநந ஸ்தவனாத்மகானி

ஸம்ரக்ஷகாண்யகி²லபூ⁴த ஹிதாய யஸ்யா: ।

ஸூக்தான்யஶேஷ நக³மாந்தவித:³ பட²ந்தி

தாம் விஶ்வமாதரமஜஸ்ரமபி⁴ஷ்டவீமி ॥ 6 ॥



யே வைப்ரசித்த புனருத்தி²த ஶும்ப⁴ முக்²யை:

து³ர்பி⁴க்ஷ கோ⁴ர ஸமயேன ச காரிதாஸு ।

ஆவிஷ்க்ருதாஸ் த்ரிஜக³தா³ர் திஷு ரூபபே⁴தா³:

தைரம்பி³கா ஸமபி⁴ரக்ஷது மாம் விபத்³ப்⁴ய: ॥ 7 ॥



ஸூக்தம் யதீ³யமரவிந்த³ ப⁴வாதி³ த்³ருஷ்டம்

ஆவர்த்ய தே³வ்யனுபத³ம் ஸுரத:² ஸமாதி⁴: ।

த்³வாவப்யவாபதுர பீ⁴ஷ்டமனந்யலப்⁴யம்

தாமாதி³ தே³வ தருணீம் ப்ரணமாமி தேவீம்8 ॥



மாஹிஷ்மதீதனுப⁴வம் ச ருரும் ச ஹந்தும்

ஆவிஷ்க்ருதைர் நிஜரஸாத³வதாரபே⁴தை³: ।

அஷ்டாத³ஶாஹத நவாஹத கோடிஸங்க்³யை:

அம்பா³ ஸதா³ ஸமபி⁴ரக்ஷது மாம் விபத்³ப்⁴ய: ॥ 9 ॥



ஏதச்சரித்ரமகி²லம் லிகி²தம் ஹி யஸ்யா:

ஸம்பூஜிதம் ஸத³ன ஏவ நிவேஶிதம் வா ।

து³ர்க³ம் ச தாரயதி து³ஸ்தரமப்யஶேஷம்

ஶ்ரேய: ப்ரயச்ச²தி ச ஸர்வமுமாம் பஜே⁴தாம் ॥ 1௦ ॥



யத்பூஜன ஸ்துதி நமஸ்க்ருதிபி⁴ர்ப⁴வந்தி

ப்ரீதா: பிதாமஹ ரமேஶ ஹராஸ் த்ரயோபி ।

தேஷாமபி ஸ்வககு³ணைர்த³த³தீ வபூம்ஷி

தாமீஶ்வரஸ்ய தருணீம் ஶரணம் ப்ரபத்³யே ॥ 11 ॥



காந்தாரமத்⁴ய த்³ருட⁴லக்³னதயா வஸன்னா:

மக்³னாஶ்ச வாரிதி⁴ஜலே ரிபுபி⁴ஶ்ச ருத்³தா⁴: ।

யஸ்யா: ப்ரபத்³ய சரணௌ விபத³ஸ்தரந்தி

ஸா மே ஸதா³ஸ்து ஹ்ருதி³ ஸர்வஜக³த்ஸவித்ரீ ॥ 12 ॥



ப³ந்தே⁴ வதே⁴ மஹதி ம்ருத்யுப⁴யே ப்ரஸக்தே

வித்தக்ஷயே ச விவிதே⁴ ய மஹோபதாபே ।

யத் பாத³ பூஜனமிஹ ப்ரதிகாரமாஹு:

ஸா மே ஸமஸ்தஜனநீ ஶரணம் ப⁴வானீ ॥ 13 ॥



பா³ணாஸுர ப்ரஹித பன்னக³ப³ந்த⁴ மோக்ஷ:

தத்³ பா³ஹு த³ர்பத³லனாது³ஷயா ச யோக:³ ।

ப்ராத்³யும்னினா த்³ருதமலப்⁴யத யத்ப்ரஸாதா³த்

ஸா மே ஶிவா ஸகலமப்யஶுப⁴ம் க்ஷிணோது ॥ 14 ॥



பாப: புலஸ்த்யதனய: புனருத்தி²தோ மாம்

அத்³யாபி ஹர்துமயமாக³த இத்யுதீ³தம் ।

யத்ஸேவனேன ப⁴யமிந்தி³ரயாவதூ⁴தம்

தாமாதி³தே³வதருணீம் ஶரணம் க³தோஸ்மி ॥ 15 ॥



யத்³த்⁴யானஜம் ஸுக²மவாப்யமனந்தபுண்யை:

ஸாக்ஷாத்தமச்யுத பரிக்³ரஹமாஶ்வவாபு: ।

கோ³பாங்க³னா: கில யத³ர்சன புண்யமாத்ராத்

ஸா மே ஸதா³ ப⁴க³வதீ ப⁴வது ப்ரஸன்னா ॥ 16 ॥



ராத்ரிம் ப்ரபத்³ய இதி மந்த்ரவித:³ ப்ரபன்னான்

உத்³போ³த்⁴ய ம்ருத்யுவதி⁴மன்யப²லை: ப்ரலோப்⁴ய ।

பு³த்³த்⁴வா ச தத்³விமுக²தாம் ப்ரதனம் நயந்தீம்

ஆகாஶமாதி³ ஜனநீம் ஜக³தாம் பஜே⁴தாம் ॥ 17 ॥



தே³ஶகாலேஷு து³ஷ்டேஷு து³ர்கா³சந்த்³ரகலாஸ்துதி: ।

ஸந்த்⁴யயோரனுஸந்தே⁴யா ஸர்வாபத்³வினிவ்ருத்தயே ॥ 18 ॥



இதி ஶ்ரீமத³பய்யதீ³க்ஷித விரசிதா து³ர்கா³சந்த்³ரகலா ஸ்துதி: ॥



ध्यानम्

उमाकान्ते रमाकान्ते एषामासी-न्मतिस्समा ।

नमामि दीक्षितेन्द्रां स्तान् नयषट्क-विशारदाम् ॥



वेधोहरीश्वरस्तुत्यां विहर्त्रीं विन्ध्यभूधरे ।

हरप्रा णेश्वरीं वन्दे हन्त्रीं विबुध विद्विषाम् ॥ 1 ॥



अभ्यर्थनेन सरसीरुह सम्भवस्य

त्यक्त्वोदिता भगवदक्षि पिधानलीलाम् ।

विश्वेश्वरी विपदपाकमने पुरस्तात्

माता ममास्तु मधुकैटभयोर्निहन्त्री ॥ 2 ॥



प्राङ्निर्जरेषु निहतैर्निजशक्तिलेशैः

एकीभवद्भिरुदिताऽखिल लोकगुप्त्यै ।

सम्पन्न शस्त्र निकरा च तदायुधस्थैः

माता ममास्तु महिषान्तकरी पुरस्तात् ॥ 3 ॥



प्रालेयशैल तनया तनुकान्ति सम्पत्

कोशोदिता कुवलयच्छ विचारुदेहा ।

नारायणी नमद भीप्सित कल्पवल्ली

सुप्रीतिमावहतु शुम्भ निशुम्भ हन्त्री ॥ 4 ॥



विश्वेश्वरीति महिषान्तकरीति यस्याः

नारायणीत्यपि च नामभिरङ्कितानि ।

सूक्तानि पङ्कजभुवा च सुरर्षिभिश्च

दृष्टानि पावकमुखैश्च शिवां भजे ताम् ॥ 5 ॥



उत्पत्तिदैत्यहननस्तवनात्मकानि

संरक्षकाण्यखिल भूत हिताय यस्याः ।

सूक्तान्यशेष निगमान्त विदः पठन्ति

तां विश्वमातरमजस्रमभिष्टवीमि ॥ 6 ॥



ये वैप्रचित्त पुनरुत्थित शुम्भ मुख्यैः

दुर्भिक्ष घोर समयेन च कारितासु ।

आविष्कृतास्त्रिजगदार्तिषु रूपभेदाः

तैरम्बिका समभिरक्षतु मां विपद्भ्यः ॥ 7 ॥



सूक्तं यदीयमरविन्द भवादि दृष्टं

आवर्त्य देव्यनुपदं सुरथः समाधिः ।

द्वावप्यवापतुर भीष्टमनन्यलभ्यं

तामादि देव तरुणीं प्रणमामि देवीम्॥ 8 ॥



माहिष्मतीतनुभवं च रुरुं च हन्तुं

आविष्कृतैर्निज रसादवतार भेदैः ।

अष्टादशा हत नवा हत कोटि सङ्ख्यैः

अम्बा सदा समभिरक्षतु मां विपद्भ्यः ॥ 9 ॥



एतच्चरित्रमखिलं लिखितं हि यस्याः

सम्पूजितं सदन एव निवेशितं वा ।

दुर्गं च तारयति दुस्तरमप्यशेषं

श्रेयः प्रयच्छति च सर्वमुमां भजे ताम् ॥ 10 ॥



यत्पूजन स्तुति नमस्कृतिभिर्भवन्ति

प्रीताः पितामह रमेश हरास्त्रयोऽपि ।

तेषामपि स्वकगुणैर्ददती वपूंषि

तामीश्वरस्य तरुणीं शरणं प्रपद्ये ॥ 11 ॥



कान्तारमध्यदृढलग्नतयाऽवसन्नाः

मग्नाश्च वारिधिजले रिपुभिश्च रुद्धाः ।

यस्याः प्रपद्य चरणौ विपदस्तरन्ति

सा मे सदाऽस्तु हृदि सर्वजगत्सवित्री ॥ 12 ॥



बन्धे वधे महति मृत्युभये प्रसक्ते

वित्तक्षये च विविधे य महोपतापे ।

यत्पादपूजनमिह प्रतिकारमाहुः

सा मे समस्तजननी शरणं भवानी ॥ 13 ॥



बाणासुर प्रहित पन्नग बन्ध मोक्षः

तद्बाहुदर्पदलनादुषया च योगः ।

प्राद्युम्निना द्रुतमलभ्यत यत्प्रसादात्

सा मे शिवा सकलमप्यशुभं क्षिणोतु ॥ 14 ॥



पापः पुलस्त्य तनयः पुनरुत्थितो मां

अद्यापि हर्तुमयमागत इत्युदीतम् ।

यत्सेवनेन भयमिन्दिरयाऽवधूतं

तामादि देव तरुणीं शरणं गतोऽस्मि ॥ 15 ॥



यद्ध्यानजं सुखमवाप्यमनन्तपुण्यैः

साक्षात्तमच्युत परिग्रहमाश्ववापुः ।

गोपाङ्गनाः किल यदर्चन पुण्य मात्रात्

सा मे सदा भगवती भवतु प्रसन्ना ॥ 16 ॥



रात्रिं प्रपद्य इति मन्त्रविदः प्रपन्नान्

उद्बोध्य मृत्युवधिमन्यफलैः प्रलोभ्य ।

बुद्ध्वा च तद्विमुखतां प्रतनं नयन्तीं

आकाशमादिजननीं जगतां भजे ताम् ॥ 17 ॥



देशकालेषु दुष्टेषु दुर्गाचन्द्रकलास्तुतिः ।

सन्ध्ययोरनुसन्धेया सर्वापद्विनिवृत्तये ॥ 18 ॥



इति श्रीमदपय्यदीक्षितविरचिता दुर्गाचन्द्रकलास्तुतिः ॥



dhyānam

umākāntē ramākāntē ēṣāmāsī-nmatissamā । namāmi dīkṣitēndrāṃ stān nayaṣaṭka-viśāradām ॥



vēdhōharīśvarastutyāṃ vihartrīṃ vindhyabhūdharē ।

haraprāṇēśvarīṃ vandē hantrīṃ vibudhavidviṣām ॥ 1 ॥



abhyarthanēna sarasīruha sambhavasya

tyaktvōditā bhagavadakśi pidhānalīlām ।

viśvēśvarī vipadapāgamaṇē purastāt

mātā mamāstu madhu kaiṭabhayōr nihantrī ॥ 2 ॥



prāṅnirjarēṣu nihatair nijaśaktilēśaiḥ:

ēkībhavadbhiruditā'khila lōkaguptyai ।

sampanna śastra nikarā cha tadāyudhasthai:

mātā mamāstu mahiṣāntakarī purastāt ॥ 3 ॥



prālēya śaila tanayā tanu kānti sampat

kōśōditā kuvalayachCha vichārudēhā ।

nārāyaṇī namada bhīpsita kalpavallī

suprītimāvahatu śumbha niśumbha hantrī ॥ 4 ॥



viśvēśvarīti mahiṣāntakarīti yasyāḥ

nārāyaṇītyapi cha nāmabhiraṅkitāni ।

sūktāni paṅkajabhuvā cha surarṣibhiścha

dṛṣṭāni pāvakamukhaiścha śivāṃ bhajē tām ॥ 5 ॥



Utpatti Daitya hanana stavanātmakāni

saṃrakṣakāṇyakhilabhūta hitāya yasyāḥa ।

sūktānyaśēṣa nigamānta vidaḥ paṭanti

tāṃ viśvamātaram ajasram abhiṣṭavīmi ॥ 6 ॥



yē vaiprachitta punarutthita śumbha mukhyaiḥ

durbhikṣa ghōra samayēna cha kāritāsu ।

āviṣkṛtā strijagadār tiṣu rūpabhēdāḥa

tairambikā samabhirakṣatu māṃ vipadbhyaḥ ॥ 7 ॥



sūktaṃ yadīyamaravindabhavādi dṛṣṭaṃ

āvartya dēvyanupadaṃ surathaḥ samādhiḥ ।

dvāvapyavāpatura bhīṣṭam ananyalabhyaṃ

tāmādidēvataruṇīṃ praṇamāmi deveem ॥ 8 ॥



māhiṣmatī tanubhavaṃ cha ruruṃ cha hantuṃ

āviṣkṛtai rnija rasād avatāra bhēdaiḥi ।

aṣṭādaśā hata navā hata kōṭi saṅkhyaiḥi

ambā sadā samabhirakṣatu māṃ vipadbhyaḥ ॥ 9 ॥



ētachcharitramakhilaṃ likhitaṃ hi yasyāḥa

sampūjitaṃ sadana ēva nivēśitaṃ vā ।

durgaṃ cha tārayati dustaramapyaśēṣaṃ

śrēyaḥ prayachChati cha sarvamumāṃ bhajē tām ॥ 10 ॥



yatpūjana stuti namaskṛtibhirbhavanti

prītāḥ pitāmaha ramēśa harās trayō'pi ।

tēṣāmapi svakaguṇair dadatī vapūṃṣi

tāmīśvarasya taruṇīṃ śaraṇaṃ prapadyē ॥ 11 ॥



kāntāramadhyadṛḍhalagnatayā'vasannāḥa

magnāścha vāridhijalē ripubhiścha ruddhāḥa ।

yasyāḥ prapadya charaṇau vipadastaranti

sā mē sadā'stu hṛdi sarvajagatsavitrī ॥ 12 ॥



bandhē vadhē mahati mṛtyubhayē prasaktē

vittakṣayē cha vividhē ya mahōpatāpē ।

yatpādapūjanamiha pratikāramāhuḥ

sā mē samastajananī śaraṇaṃ bhavānī ॥ 13 ॥



bāṇāsura prahita pannaga bandha mōkṣaḥ

tadbāhu darpad alanād uṣayā cha yōgaḥ ।

prādyumninā drutamalabhyata yatprasādāt

sā mē śivā sakalamapya śubhaṃ kṣiṇōtu ॥ 14 ॥



pāpaḥ pulastyatanayaḥ punarutthitō māṃ

adyāpi hartumayamāgata ityudītam ।

yat sēvanēna bhayam indirayā'vadhūtaṃ

tāmādi dēva taruṇīṃ śaraṇaṃ gatō'smi ॥ 15 ॥



yad dhyānajaṃ sukham avāpyam anantapuṇyaiḥi

sākṣāt tam achyuta parigrah amāśva vāpuḥu ।

gōpāṅganāḥ kila yad archana puṇya mātrāth

sā mē sadā bhagavatī bhavatu prasannā ॥ 16 ॥



rātriṃ prapadya iti mantravidaḥ prapannān

udbōdhya mṛtyuvadhim anya phalaiḥ pralōbhya ।

buddhvā cha tadvimukhatāṃ pratanaṃ nayantīṃ

ākāśamādijananīṃ jagatāṃ bhajē tām ॥ 17 ॥



dēśakālēṣu duṣṭēṣu durgāchandrakalāstutiḥ ।

sandhyayōr anusandhēyā sarvāpadvinivṛttayē ॥ 18 ॥



iti śrīmadapayyadīkṣitavirachitā durgāchandrakaḻāstutiḥ ॥